Creashock

Creashock

100 dagen entrepreneur

NieuwsPosted by Dirk De Boe Thu, October 17, 2013 14:11:51

Als in een organisatie een nieuwe leider binnenkomt, dan krijgt zij of hij 100 dagen het voordeel van de twijfel. Tijd om zich van de situatie te vergewissen, met mensen te praten, een plan van aanpak te maken en dit goed te communiceren. Na die 100 dagen begint het echte werk.

Het is als gisteren toen Hilde, onze directieassistente bij TPVision, mij aan het station van Brugge afzette, waar ik de trein naar Brussel nam om er, heel toepasselijk, een lezing van Pascal Smet en Frank Van Massenhove over het nieuwe leren en het nieuwe werken mee te maken. In de trein besefte ik dat ik een nieuw leven tegemoet spoorde.

Intussen ben ik als startende zelfstandige 100 dagen verder. Het was reeds een heel interessante rit met heel wat leerpunten. Dit zijn de belangrijkste op vandaag:

1) Wie ben ik? De wat ouderen herinneren zich wellicht nog de quiz met de piepjonge Goedele Liekens waarin je moest raden wie de andere uitbeeldde. Als je een succesvol ondernemer wil worden, is het belangrijk om je zelf eerst goed te kennen, wil je een visie en een missie hebben waar je achter staat. Ik ging hierin veel te snel. Ik dacht in juli al een update van mijn website te maken, snel kaartjes te laten drukken en dit daarna goed te communiceren. Gelukkig daagden enkele mensen mij uit om goed uit te stippelen over wat ik wou gaan doen. Ik heb deze zomer dan ook veel nagedacht over mijn waarden, mijn talenten, mijn kernkwaliteiten, vroegere succesverhalen alsook wat mijn bijdrage er in was en de momenten wanneer ik in flow was. Ik kom nu geleidelijk tot de essentie van wat ik met Creashock de komende jaren wil doen. Daarmee heb ik mijn vormgever gebriefd die voor mij een huisstijl zal creëren. Dan pas zal de webmaster de Creashock website vernieuwen, zal ik een Facebook pagina maken, kaartjes laten drukken, sociale media communicatiekanalen aanpassen en eventueel andere communicatie starten.

2) Serendipi’tijd’ Patronen zijn vaak nefast voor creatief denken. Er bestaan echter ook goede gewoontes, zoals wekelijks een dag prospecteren inplannen bijvoorbeeld. Die dag veel mensen bellen en bij interesse afspreken om elkaar te ontmoeten. Mails, nieuwsbrieven en contacten via sociale media ondersteunen maar de kracht zit nog steeds in direct contact. Daarnaast is een goede structuur ook belangrijk, heb ik gemerkt. Een goed overzicht waarin zowel je planning staat alsook het financiële aspect. Door dit overzicht regelmatig aan te vullen, word je je bewust van waar je met je bedrijf staat. Belangrijk hierin is ook een eigen C.R.M. systeem te hebben waarin je contacten staan en waar je bijhoudt waar je mensen ontmoet hebt alsook de afgesproken actie, vb iemand terugbellen in het voorjaar. Door regelmatig door je file te surfen, zorg je dat je je afspraken nakomt en opvolgt. Ook zorgen dat je diverse apparaten (zoals je PC, laptop, iPhone, iPad) synchroon werken en dat je overal altijd toegang hebt tot al je informatie bespaart veel tijd, heb ik geleerd. Ik was het dan ook voor een stuk oneens met de quote van Tom Peters waar we tijdens het 10 jarig bestaan van Kessels & Smit België over debateerden: ‘Planning is a death kiss for an entrepreneur’. Ik denk dat goed plannen ruimte schept voor serendipi’tijd’, tijd waarin je kunt vinden zonder te zoeken.

3) Net werken is net werken, hoorde ik Stefaan Lammertyn zeggen. Ik beschikte gelukkig over een sterk extern netwerk toen ik startte. Dat maakte een vliegende start mogelijk. Ik zorg echter voor veel ontmoetingen waarbij ik niet direct iets verwacht. Elke week ga ik wel iets drinken met iemand uit mijn netwerk, iemand die ik nog niet heb ontmoet maar reeds contact mee heb op sociale media of iemand die mij uitnodigt op Linkedin. Meestal volgen daar interessante gesprekken uit wat niet zelden tot iets concreet leidt. De fout die je kan maken is om, gezien je het druk hebt, net weer dat netwerkmoment of die bijeenkomst te laten vallen en je enkel nog te focussen op directe resultaten.

4) Vergeet niet te leren of te leven: Je kan niet dezelfde verhalen blijven vertellen, je moet je af en toe herbronnen via een goed boek, een lezing of een opleiding voor jezelf. Zo ben ik pas gestart met een cursus ‘improvisatietheater’. De eerste lessen waren alvast fantastisch en zorgen dat ik gemakkelijker zal kunnen inspelen op onverwachte situaties. Ook krijg ik regelmatig de vraag of ik mijn sessies ook in het Frans doe. Waarom niet eigenlijk? Als ik het commercieel bekijk en een cirkel van 500 km rond Zottegem trek, dan zou ik ook Brussel, Wallonië en Noord-Frankrijk kunnen doen. Ik was ooit goed in Frans maar intussen zit deze mooie taal bij mij reeds jaren onder het stof. Ik heb me voorgenomen om vanaf Nieuwjaar ook te kunnen starten met lezingen in het Frans. Ik luister nu elke dag naar Première in de auto en hoor het nieuws nu ook eens van een boeiende andere zijde. Ik heb intussen ook een eerste voorstel gemaakt voor een mogelijke lezing in het Duits. Daarnaast is het belangrijk om, naast het harde werk, ook te leven, een valkuil voor veel ondernemers. Gezien ik onregelmatige uren heb, ben ik ’s avonds vaak weg maar het voordeel is dat dan overdag vrij ben. Deze tijd plan ik bewust in om niet te werken en het werk dan ’s avonds als de kinderen naar bed zijn in te halen. Zo kan ik dus af en toe gaan fietsen of wandelen met onze zoon of kan ik onze dochter naar de manege brengen. Op zondagvoormiddag ga ik steevast lopen en maandelijks plan ik een optreden in. Het blijft een wankel evenwicht als ondernemer want het risico dat je teveel tijd besteedt aan je werk dat je passie is en zo je privé en jezelf verwaarloost, is niet klein.

5) Word een klein beetje Ideo. Het Amerikaans design bedrijf werkt voor diverse industrieën en integreert vernieuwingen uit de ene sector in producten en diensten in een andere tak van sport. ‘De toekomst is reeds aanwezig, ze is enkel ongelijk gedistribueerd’, zei William Gibson. Door ideeën uit één sector die op een bepaald vlak wat verder staat naar een andere sector over te brengen, innoveer je veel sneller, je moet zo niet alle fouten meer opnieuw maken. Als ik er mijn agenda op nasla, was ik de afgelopen weken achtereenvolgens bezig in de zorg, ICT, bouw, voeding, machinebouw en onderwijs. Ik merk dat dit op termijn een voordeel kan zijn. Niet alleen spreid je zo je risico als het wat minder loopt in een bepaalde sector, je kunt wat je leert van de ene sector gebruiken voor een andere.

6) Vergeet het verleden. Als je de poort achter je hebt dichtgetrokken, betekent dit niet dat alle bruggen opgeblazen zijn, zeker niet als je in goede verstandhouding uit elkaar gegaan bent. Het heeft echter ook geen zin om achterom te blijven kijken. Die wereld zoals jij hem kende, bestaat niet meer. Toen ik beslist had om zelfstandige te worden, gaf ik me één jaar waarna ik, als het niet lukte, nog altijd als R&D manager kon gaan solliciteren. Zo een vangnet is fijn maar hoe minder je er aan denkt, hoe beter. Ik merk dat ik mijn nieuwe leven nu al zo gewoon ben dat ik nog moeilijk terug naar een vast werkpatroon terug zou kunnen. Er is maar één weg en die loopt vooruit. ‘Als je gelooft dat het gaat lukken, dan heb je gelijk. Als je vreest dat het misschien kan mislukken, dan krijg je vaak ook gelijk’

Heb jij nog andere leerpunten of valkuilen die ik nog niet ben tegengekomen? Post dan graag je reactie op deze blog of stuur mij een bericht.

Dank je wel!

Dirk