Creashock

Creashock

Wakker geschokt

NieuwsPosted by Dirk De Boe Sat, November 03, 2012 21:58:53

Hallo,

Toen ik op 19 mei 2006 naar een Agoria lezing ging die Bernard Lernout gaf over de 7 principes die Leonardo da Vinci gebruikte om tot al zijn uitvindingen, schilderijen en ontwerpen te komen, ging er voor mij een nieuwe wereld open. Als ingenieur had ik nochtans een mooie carriére uitgebouwd, beginnend als ontwikkelaar, daarna projectleider en tenslotte afdelingshoofd ontwikkeling. Ik had geleerd om projectmatig, gedisciplineerd en resultaatgericht te werken alsook aandacht te hebben voor people management. Echter die dag in Brussel voelde ik dat ik met creativiteit een andere wending kon geven aan innovatie zoals ik ze op dat moment beleefde.

Ik heb dat de jaren nadien bij Philips in Brugge (nu TPVision) in de praktijk mogen brengen. Het heeft het bedrijf niet alleen heel wat nieuwe ideeën en een sterkere innovatiecultuur opgeleverd, ook persoonlijk is dit voor mij een metamorfose geweest. Terwijl ik vroeger niet heel veel ideeën had, kreeg ik nu veel vaker invallen. Ik leerde meer te kijken hoe het wel kon en durfde geleidelijk aan meer fouten te maken. Vorig jaar heb ik besloten om mijn ervaring te boek te stellen. Daarbij deed ik onderzoek naar wetenschappelijke onderbouw voor wat ik ervaarde. Enkele proeflezers hielpen mij daarbij enorm. Creashock is intussen 6 weken in de boekhandel http://www.flickr.com/photos/edushock/8146144996/in/photostream en ik hoor heel positieve reacties. De mooiste kreeg ik deze week van Hilde Lamproy die door het lezen van het boek geschokt was en besloten had om er effectief wat mee te doen, net als ik die keer http://www.flandersdc.be/blog/wakker-geshockt/ Mooi, toch?

Ook Floris Van Cauwelaert schreef er ook een blogpost over http://www.zeronaut.be/creashock-vermenigvuldigt-ideeen-en-teamgeist/ en ik werd ook geinterviewd door het Human Resources Magazine Peoplesphere, De Kwaliteitskrant, Industrie en Papillio magazine.

Naast sessies in bedrijven, netwerken en scholen, doe ik ook nog een aantal open lezingen. Naast Mingle Eindhoven en Antwerpen (en Maastricht volgend jaar) zijn er:

Kortrijk: 26 nov http://www.voka.be/west-vlaanderen/opleidingen/creativiteit-rendeert/

Leuven: 11 dec http://www.flandersdc.be/nl/school/gastsprekers/creashock

Nog in kristallisatie: Limburg. Ik zal dan in alle provincies gesproken hebben, behalve in Oost-Vlaanderen waar ik woon :-( Dus, ja, ik ben ook nog op zoek naar locatie in Gent. Wie kan helpen, graag. Ik ga wellicht ook iets doen in Zottegem. Interesse vanuit Nederland voor bijkomende sessies wordt natuurlijk ook heel erg gewaardeerd.

Het zou fijn zijn om je op een van deze momenten te mogen begroeten. Misschien ben je nadien wel gewonnen voor een creaboost in jouw organisatie. Creashock werkt daar vast ook. Overal zijn er mensen die niet om hun ideeën gevraagd worden maar die wel heel goede inzichten kunnen hebben ten aanzien van jouw product, dienst of organisatie. Naast TPVision getuigen in Creashock ook Televic, Van de Velde, eLaN, Get Noticed en de ANWB hoe zij dit bij hen hebben aangepakt.

Een van de volgende acties is om ook de Creashock LinkedIn groep verder uit te bouwen en er interessante discussies over 'het vergeten deel van innovatie' te laten plaatsvinden. Op Twitter is @creashocker ook actief met inmiddels 200+ volgers.

Verder ben ik begonnen om de website in het Engels te vertalen. Eind deze maand ben ik immers uitgenodigd in Bremen om ook daar een creaboost te komen doen.

Maar ook in de scholen is er interesse. Zo ben ik dit jaar begonnen om in de lerarenopleiding van Het Perspectief in Gent creativiteit te stimuleren. Heel goede boosts gedaan intussen en nu aan het kijken hoe we dit verdere invulling kunnen geven. Ook voor KHBO ga ik een sessie doen in de lerarenopleiding. Dat sluit overigens heel goed aan bij mijn Edushock activiteiten. Hier en daar word ik voor lezingen over onderwijsvernieuwing gevraagd en ik kan daar nu creativiteit aan koppelen. Een heel belangrijke vaardigheid voor onze jongeren. Scholen die geïnteresseerd zijn in een creaboost kunnen gerust contact opnemen. De leerkrachten en studenten zullen zich nadien bewust zijn dat ze creatiever kunnen denken en met een aantal tips aan de slag kunnen gaan.

Verder loopt ook het Edushock project verder. Het boek is in herdruk http://www.flickr.com/photos/edushock/8146143278/in/photostream/ waarbij de fel oranje kleur wat getemperd werd.

Een van mijn activiteiten is de actieve participatie in het lerend netwerk van onderwijzigers dat nu vol inzet op het Edushock Leerfestival http://blog.edushock.be/#home dat we op 5 december organiseren. Dit gaat vast nieuwe initatieven in het leven roepen. De boeken zijn immers geen doel op zich. Het is de bedoeling dat de onderwijsvernieuwing en de creativiteitsshock in België en Nederland effectief plaatsvinden zodat we onze welvaart en ons geluk in onze regio kunnen bestendigen.

Wanneer doe je dit allemaal, hoor ik jullie vragen? Zeker als je weet dat ik een voltijdse dagtaak heb bij TPVision (JV Philips/TPV). Wel hier komt mijn ingenieursopleiding van pas. Goed plannen, discipline en werkkracht. Daarnaast ook visualisatie. Ik stel me elk nieuw project voor alsof het al gerealiseerd is, dat geeft een enorme kracht. Maar ik krijg ook veel energie via diverse contacten die mij steunen in wat ik onderneem!